Stel je voor dat je je gebouwinformatie kunt visualiseren in je software. Alles. Op één plek. Dat je precies dat te zien krijgt wat je wilt zien, voor je neus op het scherm, al ben je ver weg van het gebouw.

Eerlijk gezegd is dat al lang geen fantasie meer, maar de nieuwe werkelijkheid: digital twins voor vastgoedbeheer. En het werkt fantastisch!

 

Wat is een Digital Twin voor vastgoedbeheer?

Als we het simpel zeggen dan is een Digital Twin een virtuele 3D-weergave van een gebouw: van binnen en van buiten. Alles komt er in samen: plattegronden in 3D, oppervlaktes en hoeveelheden van componenten en nog meer – alle gebouwinformatie kunnen we op die manier perfect lokaliseren en visualiseren. En aan elk component kunnen we informatie en documenten toekennen.

Het prettige van een Digital Twin is dat software alle data kan analyseren en kan omzetten naar precies die dingen die je als vastgoedbeheerder nodig hebt: verhuurplattegronden, meetrapportages, oppervlaktes en hoeveelheden van bepaalde zaken, energieprestaties etcetera. En als er iets verandert (bijv. een muur die wordt verwijderd) dan veranderen al die zaken automatisch mee.

Als je Digital Twins gebruikt voor vastgoedbeheer dan bespaart je dat enorm veel tijd en rekenwerk. En je hoeft niet langer stapels plattegronden en documenten te bewaren. Een digital twin geeft je het complete beeld.

Je kunt het zó zien: als een kapotte CV-ketel moet worden gerepareerd, kun je nauwkeurig beschrijven hoe de verwarmingsmonteur de ketel kan vinden (het complex binnen gaan via de noordelijke poort, linksaf na het kantoortje, parkeren rechts op het onoverdekte parkeerdeel, binnengaan in gebouw B en vervolgens via de juiste trap naar appartement 203,  en …). Als de monteur aankomt ziet hij dat het gaat om een specifiek merk en type en moet hij terug naar de zaak om de juiste onderdelen te vinden. Om later opnieuw naar de huurder te gaan en de ketel te repareren.

Of je geeft de technicus gewoon tot de digital twin. Dan heeft hij alle informatie, neemt meteen de juiste onderdelen mee, en… hij kan meteen in het systeem zetten dat de reparatie is uitgevoerd en misschien ook dat hij meteen de servicebeurt heeft uitgevoerd.

Een win-win-win-situatie, zal ik maar zeggen.

 

Hoe dragen Digital Twins bij aan goed vastgoedbeheer?

Op veel manieren. Op heel veel manieren kunnen Digital Twins het leven van vastgoedbeheerders leuker maken. En efficiënter.

Als al je gebouwinformatie gelokaliseerd is in digital twins dan kun je eenvoudig op onderdelen sorteren in je vastgoedbeheersoftware. Alle informatie die je zoekt, wordt visueel weergegeven. Hoeveel toiletten zijn er? Waar zit enkelglas? Welke units zijn leeg? Welke CV-ketels zijn ouder dan 10 jaar?

En er is meer.

Omdat een digital twin alle essentiële informatie bevat, heeft degene die ermee werkt een nauwkeurig beeld van de situatie. Als je bijvoorbeeld een aannemer moet inhuren, kun je een nauwkeurige offerte opvragen omdat alle afmetingen en hoeveelheden bekend zijn en kloppen. Je hoeft niet te gissen en onderhoudslieden kunnen direct voldoende materialen meenemen zonder dat ze alles eerst moeten opmeten.

Net zo min hoef je uren of zelfs dagen te besteden aan het zoeken van de informatie en het maken van spreadsheets met de juiste berekeningen. Alle informatie is direct voorhanden en de computer berekent wat je nodig hebt. Alle enkelglas van een gebouw? Met twee clicks weet je om welke het gaat, hoeveel het zijn en wat de oppervlakte is.

Digital Twins helpen ook bij een goede samenwerking in het team. Want als iedereen in het team over dezelfde visuele representatie van het gebouw beschikt, is er minder ruimte voor misverstanden en miscommunicatie. Het is niet nodig om te graven in dikke dossiers of bestanden op de server en in je mailbox. Easy searching helpt je alles snel en gemakkelijk te vinden, zoom in of uit, en deel het met degene die de informatie nodig heeft.

En nog iets: met de juiste koppelingen komen de digital twins ook beschikbaar in andere software. Zo voorkom je dubbelingen en is de informatie altijd en overal hetzelfde.

 

Digital Twins zorgen voor veel innovatie in vastgoedbeheer — en de hele sector

Twee jaar geleden al wist Vesteda een heel appartementengebouw te verhuren met uitsluitend digitaal contact: online inschrijvingen, virtuele rondleidingen, online contractondertekeningen etc. En wat te denken van de mogelijkheden van IoT: de informatie van alle sensoren en actoren wordt pas echt interessant als die gelokaliseerd en gevisualiseerd zijn. Digital Twins gaan je daarmee helpen.

Ze brengen ons precies wat we willen: meer tijd voor ons werk, minder onnodige uitgaves en heldere communicatie. De digital twins van je portfolio geven je alle benodigde informatie voor het beheer en alle beslissingen die je daarbij moet maken. Heel prettig voor je bedrijf, voor je afdeling en voor de huurders.

Wij noemen dit building intelligence. Het is de toekomst van vastgoedbeheersoftware, en het werkt. Vandaag al. In Nederland zijn naar schatting al zo’n 700.000 woningen en gebouwen gedigitaliseerd in digital twins.

 

Wil je meer weten over digital twins voor vastgoedbeheer, of een keer zien hoe het werkt? Neem gerust contact met ons op.

Solliciteren