–– interview met Bart Jalink, managing director ––

“Gebouw Informatie Management is een nieuw vak”


Vijf jaar geleden bestond gebouwinformatie nog niet. Tenminste, niemand had het er over. Nu nemen vastgoedbeheerders gebouwinformatiemanagers aan, organiseren ze hun gebouwinformatie op een slim platform en laten ze hun netwerkpartners ermee werken. Bart Jalink is bescheiden, maar het is Bryder dat deze ontwikkeling heeft aangewakkerd.


Het begon met Vastgoeddata

Bryder is ontstaan binnen Vabi. Bart Jalink: “Wat we zagen bij Vabi, was dat de informatie die voor duurzaamheidscalculaties nodig is vaak niet goed beschikbaar is. Zo ontstond zes jaar geleden het idee om onze klanten te helpen met het beheer van hun gebouwinformatie. We noemden dat ‘vastgoeddata’. Samen met een aantal woningcorporaties hebben we dit tot een cloud-platform ontwikkeld en in 2017 geïntroduceerd.”

“Zowel voor ons als voor de corporaties ging er een wereld open.”


Van vastgoeddata naar gebouwinformatie

Gebouwinformatie is niet alleen nuttig voor duurzaamheidscalculaties, maar ook voor veel andere processen. De informatie wordt dus gebruikt door veel verschillende partijen. Door dat goed te organiseren en te automatiseren wordt het leven van elke vastgoedbeheerder een stuk plezieriger. Het scheelt veel tijd, veel irritatie en veel onnodige kosten.

“We ontdekten met z’n allen dat de informatievoorziening veel verder gaat dan alleen de informatie over de bouwdelen.”

 

Nu is Bryder een zelfstandig platform

Ook installaties, contracten, rapportages, gegevens van contractanten etc. moeten worden beheerd en regelmatig gedeeld met andere partijen in de keten. En al die informatie is in meerdere systemen nodig.

“Daarom hebben we het platform zo opgezet dat het past bij de regierol van een vastgoedbeheerder. De gebouwinformatie staat centraal. En de applicatie helpt met zowel het verzamelen als het delen van die informatie. Via koppelingen, slimme upload tools, downloads en handige communicatiemogelijkheden.

Wat het helemaal gemakkelijk maakt is dat de beheerder ook anderen toegang kan geven tot het platform. Mensen binnen en buiten je organisatie. Gecontroleerd, dus je blijft in control.”

Digital Twins maken het verschil

In de afgelopen vier jaar is er veel gebeurd. Bryder is – met inmiddels een half miljoen gebouwen en woningen – ruimschoots marktleider geworden en de enige in de markt die alle informatie via 3D Digital Twins toegankelijk maakt. Het werkt heel gemakkelijk, intuïtief en foutloos.

Bart: “De Digital Twins geven een schat aan mogelijkheden. Eén daarvan is op dit moment heel relevant: onze Digital Twins vormen een heel accurate representatie van een gebouw, letterlijk een digitale tweeling zal ik maar zeggen. Ze zijn zo nauwkeurig dat ze voldoen aan de NEN2580-normen. Met andere woorden: ons platform kan geautomatiseerd een NEN2580-meetrapportage maken van elk gebouw en van elke eenheid. Met één druk op de knop genereert het systeem alle Gebruiks Oppervlaktes van een hele portfolio, precies volgens de eisen voor marktwaardering. Het is één van de vele toepassingmogelijkheden van het platform.”

“We willen blijven excelleren op het gebied 
van Gebouw Informatie Management.”



Bart Jalink – directeur Bryder

Gebouw Informatie Management: een nieuw vakgebied

Er is geen opleiding voor. Nog niet. Maar het vak gebouwinformatiemanagement ontwikkelt zich razendsnel en het zou Bart niet verbazen als er ook een opleiding komt. “Vastgoedbeheerders hebben meer en meer een regierol. In die rol draait heel veel om informatie en communicatie. Ze moeten dit goed managen. Ons platform helpt ze daarbij.”

“Bij vastgoedbeheerders worden nu Managers Gebouwinformatie aangenomen. Vijf jaar geleden bestond die functie nog niet.”

 

En hoe zie je de toekomst van Gebouw Informatie Management?

Gebouwdigitalisatie gaat in razend tempo

Als het om de toekomst gaat, heeft Bart een haarschep beeld en ziet hij schijnbaar oneindig veel mogelijkheden. “Wat we nu zien, is een ongelooflijk snelle ontwikkeling. Wij digitaliseren met onze partners op dit moment zo’n 8.000 gebouwen per week. Een jaar geleden was dat nog niet de helft daarvan. Ook de meest complexe van alle vastgoedbeheerders – woningcorporaties -– herorganiseren hun gebouwinformatie en digitaliseren hun vastgoed in een razend tempo.”

Vastgoedbeheerders beheren de gebouwinformatie

Bart vertelt verder: “Het resultaat hiervan is dat de vastgoedbeheerders in control blijven; ze zijn de eigenaar en beheerder van de gebouwinformatie en besturen de informatisering in de processen. Door dit goed te doen, kunnen ze efficiënt werken en kan de aandacht van de organisatie optimaal worden gericht op huurderstevredenheid. Samen met een groep van tien partners helpen wij vastgoedbeheerders hun Gebouw Informatie Management goed in te richten.”

Welke innovaties zie je in dit spectrum?

“Het logische vervolg is waarschijnlijk dat ook de IoT-data onder de verantwoordelijkheid komt van vastgoedbeheerders. Waarom? Omdat zij beschikken over een informatiesysteem in 3D. Dus ze kunnen de data lokaliseren, visualiseren en combineren met de andere informatie. Daarmee wordt IoT-data eindelijk bruikbare informatie. Vanuit een gebouwinformatieplatform is het goed te monitoren en te delen met andere afdelingen en systemen. Verder is door toepassing van Machine Learning steeds meer mogelijk. Van het herkennen van foto’s en het hiermee automatisch categoriseren, tot intelligente voorspellingen op onderhoud.”

“Het is goed mogelijk dat er schijven uit de keten gaan verdwijnen en beheerders met meer onderaannemers te maken krijgen.”


Vastgoedbeheerders zijn dirigenten

Een andere ontwikkeling die we zien, is de almaar toenemende specialisatie van toeleveranciers en aannemers. Vastgoedbeheerders zijn de dirigenten die alle disciplines rondom vastgoed orkestreren. Het is goed mogelijk dat er schijven uit de keten gaan verdwijnen en beheerders met meer onderaannemers te maken krijgen. In dat geval wordt goede tooling nog belangrijker dan het nu al is.”

Als je meer wilt weten over Gebouw Informatie Management, neem dan gerust contact op met ons Customer Success team of bezoek een van onze online Sessions. Je bent van harte welkom!

 

––––––––––––––––––––––
Bart Jalink
1977  geboren in Rotterdam als zoon van Hans en Els Jalink
1994  Hogeschool Rotterdam – Bouwkunde
1998  DOC – Management & Marketing
2001  Markus Verbeek Praehep – Sales & Marketing eLearningprogramma’s
2009  Vabi – van accountmanager tot commercieel directeur
2021  Bryder – managing director

Bart heeft twee zoons van 15 en 12 en woont in Rotterdam.

Solliciteren