5 tips voor je rookmelderadministratie

Met ingang van 1 juli moeten alle woningen voorzien zijn van rookmelders op elke etage met een verblijfsruimte (NEN 2555). Hoe organiseer je dat en hoe registreer je ze? En hoe beheer je daarna de informatie en het onderhoud?

 

Hoe organiseer je dat?

80% van de Nederlandse woningen is voorzien van rookmelders. Per 1 juli moet dat 100% zijn. Als woningbeheerder doe je er goed aan dit proces snel in gang te zetten.

 

Tip 1
Inventariseer eerst alle bestaande rookmelders.

 

Door alle bestaande rookmelders te inventariseren en vervolgens te registreren in je gebouwinformatiesysteem, krijg je onmiddellijk overzicht en wordt meteen duidelijk op welke adressen de rookmelders nog moeten worden geplaatst. Tijdens de inventarisatie kan meteen ook worden gecontroleerd of wordt voldaan aan de nieuwe regelgeving:

  • optische rookmelder (EN14604)
  • op een batterij of op netstroom, maar dan is NEN2555-certificaat nodig
  • op elke bouwlaag
  • in elke besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt
  • vervanging iedere 10 jaar

 

Tip 2
Bepaal vooraf welke extra informatie je wilt registreren.

 

Hoe registreer je dat?

Om te voldoen aan de regelgeving die per 1 juli van kracht wordt, is niet veel informatie nodig misschien, maar voor het beheer dat er opvolgt des te meer. Het werkt het beste om direct bij registratie ook aanvullende informatie mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het aantal rookmelders
  • de locatie van de rookmelders
  • merk/type
  • plaatsingsdatum
  • datum waarop de garantie afloopt
  • leverancier of garantiepartij

 

Tip 3
Kies een geschikt systeem voor registratie.

 

Hopelijk beschikt je organisatie over een systeem voor Gebouw Informatie Management (zoals Bryder) en kun je daarin alle informatie kwijt. Heb je dat niet, dan kun je kiezen voor specifieke software voor het beheer van rookmelders.

Nu je weet op welke adressen nog rookmelders moeten worden geïnstalleerd, kun je daarvoor de opdracht verstrekken. Als je gebruikmaakt van Bryder Digital Twins dan kun je vooraf vrij nauwkeurig bepalen hoeveel rookmelders per woning nodig zijn.

 

Tip 4
Laat je leverancier de registratie verzorgen.

 

De meeste corporaties laten hun leverancier de registratie doen van de rookmelders die worden geïnstalleerd. Zo is de informatie meteen up-to-date en heb je real-time inzicht in de vordering van het project. Lukt dit niet direct in het Bryder platform, zorg er dan voor dat dit gestructureerd wordt aangeleverd door de leverancier.

 

Tip 5
Zorg voor een proces voor actualisatie.

 

Hoe beheer je dat?

Om gegevens up-to-date te houden, is het van belang ‘bronbeheerders’ aan te wijzen. Dit kan een interne collega zijn die de gegevens bijhoudt of een externe partij zoals de rookmelderinstallateur of een inspectiepartner.

Nu alle rookmelders op de juiste manier zijn geregistreerd, kun je periodiek bekijken welke acties er nodig zijn. Een overzicht van verouderde rookmelders bijvoorbeeld, is snel te maken.

Heb je hierna de smaak te pakken, dan kun je soortgelijke registratieprocessen opzetten voor bijvoorbeeld zonnepanelen, asbest en BKT.

Wil je de informatie ook zichtbaar maken in andere systemen? Denk dan aan het aanzetten van een koppeling. Dit maakt de informatie toegankelijk en voorkomt dat er meerdere ‘werkelijkheden’ kunnen bestaan binnen de organisatie.

 

 

 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over gebouwinformatiemanagement of de registratie van rookmelders? Neem dan gerust contact op met onze supportafdeling:

T (088) 04 03 210
E support@bryder.com

Solliciteren