Wat is Azure Active Directory? En waarom wil jij dit misschien wel gaan gebruiken?

‘Single Sign-on’ en ‘gecentraliseerde identiteits- en toegangsbeheer’. Het klinkt voor veel mensen als iets wat vast erg ingewikkeld is, maar wat betekent het eigenlijk? En is het wel zo ingewikkeld? Na het lezen van dit artikel kun jij in ieder geval meepraten als het over deze termen gaat, weet je dat dit voordelen zijn van Azure Active Directory én ben je misschien al aan de telefoon met je IT-partij om dit ook bij jouw organisatie te introduceren.

Met de opkomst van cloud technologie en cloud based applicaties is de manier waarop organisaties werken ingrijpend veranderd. Niet alleen het beheer van interne IT-systemen en medewerkers, maar ook samenwerken tussen collega’s, communicatie met de markt en asset management gebeuren nu veelal in de wolken. Om al dat werk in de cloud vorm te geven zijn ondertussen talloze applicaties ontwikkeld en gigantische tech-bedrijven ontstaan.  
Microsoft’s Azure is één van die grote namen in cloud software. En terecht. Met hun ‘Azure Active Directory’ zijn ze van onschatbare waarde in het stroomlijnen en beveiligen van de werkzaamheden van hun honderden miljoenen maandelijkse gebruikers. En niet zomaar gebruikers. Azure Active Directory wordt namelijk door 95 procent(!) van de Fortune 500 organisaties gebruikt.

Wat is Azure AD?

Azure Active Directory is een product van Microsoft dat ontwikkeld is voor het ordenen en beheren van IT-assets, zoals gebruikers, computers en printers. We weten dat Microsoft érg veel IT-software ontwikkeld heeft waarmee de tech-reus het dagelijks functioneren van organisaties wereldwijd mogelijk maakt.

We weten ook dat wij (de gebruikers) verwend zijn, en liever niet voor iedere applicatie een afzonderlijke gebruikersnaam en wachtwoord willen gebruiken. Hierdoor gebruiken we vaak wachtwoorden op meerdere plekken, of kiezen we voor onveilige wachtwoorden. We weten ook dat IT-beheerders de gebruikers binnen de organisatie graag de mogelijkheid hebben om gebruikers te kunnen groeperen en hun toegang en rechten te kunnen beheren.

Azure Active Directory zorgt ervoor dat dit mogelijk is. Door alle informatie over gebruikers en computers in één directory op te slaan hoeven gebruikers niet iedere keer opnieuw in te loggen en kunnen IT-beheerders gemakkelijk de gebruikers en toegang beheren. Het stelt medewerkers in staat om beveiligde en gereguleerde toegang te krijgen tot externe bronnen binnen applicaties in Office 365, en de flexibiliteit van Azure AD zorgt ervoor dat deze functie ook gebruikt kan worden voor andere SaaS-applicaties die samenwerken met Microsoft. Bijvoorbeeld Bryder.

Wat heb je daar dan aan?

Nou.. Best veel. In het geval van Bryder zorgt het er namelijk voor dat iedere werknemer gebruik kan maken van het platform en automatisch kan inloggen wanneer zij hun computer hebben opgestart en in de infrastructuur van Microsoft zitten. Single Sign-On noemen we dat.

Daarnaast geeft Azure Active Directory IT-beheerders de mogelijkheid om rechten in Bryder te bepalen voor gebruikersgroepen binnen de organisatie. Het is met Azure AD dus niet meer nodig om voor iedere werknemer een aparte gebruiker aan te maken en hier individueel de rechten voor te bepalen.

Daarnaast is het gebruik van Azure Active Directory ook een stuk veiliger dan het alternatief. Azure AD is in essentie een soort douanepost waarlangs u inlogt. Deze douanepost wordt beveiligd door de meest moderne beveiligingsmaatregelen met automatische beoordeling van dreigingsniveau én het beperken risico’s door bijvoorbeeld twee-factor authenticatie.

Voeg gemakkelijk gebruikers toe via gebruikersgroepen en beheers de rechten per groep
 

Waarom wil jij dit gebruiken?

Gecentraliseerd identiteits- en toegangsbeheer waarmee gebruikers snel aangemaakt kunnen worden en rechten kunnen krijgen

Één identiteit voor Microsoft én Bryder waardoor je automatisch kunt inloggen bij Bryder via de Single Sign-On functie

State-of-the-art Beveiliging om je data veilig te hebben én te houden

Gebruiksgemak waardoor werken met Bryder nóg leuker en efficiënter wordt

Single Sign-on zorgt ervoor dat je overal kunt inloggen met één account

 

Azure AD bij jouw organisatie?

De implementatie van Azure AD binnen Bryder is voor onze klanten zeer eenvoudig. Onze consultants pakken dit graag kosteloos voor je op met jullie IT-beheerder, en binnen no-time geniet ook jouw organisatie  van de voordelen van Azure AD binnen Bryder. 


Vond je dit interessant?

Wil je meer weten over hoe Bryder koppelt met andere applicaties? Lees dan dit artikel hierover. 

Wil je meer weten over Gebouw Informatie Management, het Bryder Platform of de implementatie van Azure AD? Neem dan gerust contact met ons op.

Solliciteren