Jonathan Euverman, Jan Anne Wieringa en Pim Driessen (Nijestee): Informatie sneller en makkelijker vinden door 3D-visualisatie woningen
Woningcorporaties beschikken over enorm veel data over hun bezit. Data waarvan je wilt dat het de werkelijkheid reflecteert. Nijestee – verantwoordelijk voor zo’n 14.000 vhe in Groningen – maakt daarvoor onder andere gebruik van digital twins. Hoe worden deze ingezet en wat is de meerwaarde binnen je processen? CorporatieGids.nl sprak daarover met Projectleider Interne Optimalisatie Jonathan Euverman, Data Steward Jan Anne Wieringa en Junior Data Steward Pim Driessen.
Nijestee begon in 2018 met het digitaliseren van haar woningbezit, begint Jan Anne het gesprek: “Dat kwam voort uit de wens om te voldoen aan de NEN 2580-meetinstructie. Ik ben toen bijna vijf jaar voltijd bezig geweest met het vinden en inscannen van alle bouwtekeningen van ons bezit. Een externe partij converteerde de bouwtekeningen naar ‘eenvoudige’ 3D-modellen die ik vervolgens controleerde.”
🏠Digital twins “Met ‘eenvoudige’ digitale 3D-modellen bedoel ik het detailniveau van het model,” zegt Jonathan: “Deze bevat informatie over afmetingen, aantallen en materialen. Daardoor is bijvoorbeeld met twee muisklikken te zien wat het dakoppervlak van een gebouw is. Daarnaast vind je er adresinformatie door op een eenheid in het model te klikken.”
🛠️Aanpasbaar Aan de 3D-modellen die Nijestee gebruikt is veel informatie gekoppeld vertelt Pim: “Je kunt zelf instellen welke informatie zichtbaar wordt wanneer je op het model klikt. Dit bevat ongeveer 1.300 datavelden die je kunt invullen, verdeeld over categorieën zoals installaties, toewijzing, Kadaster en vastgoedkenmerken. Naast de datavelden staan snelle knoppen naar diverse bestanden. Daar vind je onder andere verhuur- en WWS-plattegronden, NEN 2580-meetrapporten en foto’s van de woning.”
🗺️Visualiseren op een kaart “Een groot voordeel van het gebruik van 3D-modellen is dat je deze kunt visualiseren op de kaart,” gaat Jan Anne verder. “Doordat er een koppeling tot stand is gebracht tussen Bryder en ons ERP-systeem, is op de kaart altijd ons actuele woningbezit zichtbaar. Dit helpt ook onze collega’s in het veld. Doordat de informatie snel en makkelijk te vinden is, kunnen ze direct beschikken over informatie over een woning of complex.”
Gevraagd naar voorbeelden, zegt Pim: “Stel dat een collega op zoek is naar het adres van de bovenburen van een bewoner die belt. In drie klikken is dat met een 3D-model – door Bryder ook wel een digital twin genoemd – zichtbaar. Of een buurtbeheerder die een ronde door de wijk maakt en op zijn tablet kan zien of een woning door ons wordt verhuurd in buurten met gespikkeld bezit. En wanneer in een groot woninggebouw vanaf de straat iets te zien is waardoor contact met de huurder wenselijk is, kan het adres via een digital twin snel gevonden worden.”
🏗️Doe-het-zelf-module Leunen op een digitale werkelijkheid biedt Nijestee veel voordeel, maar je moet daarbij wel er vanuit kunnen gaan dat de digital twins de échte wereld reflecteren. Jonathan: “In eerste instantie zijn de oorspronkelijke bouwtekeningen gebruikt. Het was niet mogelijk om alle wijzigingen die in de loop van de tijd zijn uitgevoerd mee te nemen. Nu was het altijd zo dat collega’s die een mutatie inspectie uitvoeren, controleerden of de ‘analoge’ uitgeprinte plattegrond nog overeenkwam met de werkelijke indeling. Eventuele wijzigingen gaven zij door aan een collega die de plattegrond in Paint actualiseerde en toevoegde aan de woningadvertentie.”
“Door Bryder in te zetten digitaliseerden we dit proces recentelijk. Tijdens de mutatieinspectie worden eventuele wijzigingen digitaal gemarkeerd op de plattegrond op een tablet. Vervolgens wordt die digitale plattegrond met wijzigingen en al verstuurd naar het team dat de wijzigingen altijd al verwerkte. Dat doen we nu echter in Bryder. Hiervoor hebben zij een ‘doe-het-zelf’-module gemaakt. Hierin kunnen wij eenvoudig de woningindeling wijzigen en met een paar klikken elementen toevoegen of verwijderen. Hierna wordt het 3D-model, de verhuurplattegrond, de WWS-plattegrond én het NEN 2580-rapport automatisch bijgewerkt in Bryder”
🧠Andere mindset “Van collega’s vraagt deze digitale manier van werken in eerst instantie een beetje extra tijd en inspanning,” gaat Jan Anne verder. “Kort geleden werd er nog met A4-tjes met daarop geschreven wijzigingen gewerkt, terwijl nu alles digitaal gaat. Dat vraagt om een andere mindset. Overigens waren we van plan deze werkwijze pas vanaf het nieuwe jaar in te zetten. De invoering van de wet betaalbare huur maakte het echter wenselijk om dit eerder te doen. Daardoor zien we een aanzienlijke stijging is het aantal te verwerken mutaties én in de complexiteit ervan. Daarom zetten we binnenkort een extra collega in om de projectmatige wijzigingen die in het verleden plaatsvonden proactief bij te werken. Dat bespaart in de toekomst tijd bij het actualiseren van plattegronden na huuropzeggingen.”
📊WWS-rekenkern Nijestee kijkt reikhalzend uit naar nieuwe functies binnen de digital twins, vertelt Pim: “Bijvoorbeeld de oplevering van de WWS-rekenkern. Met behulp hiervan kan de software op basis van de digital twin-modellen exacte waarden aanleveren die nodig zijn om de WWS-punten van een woning te bepalen, conform de recentelijke actualisering van het WWS. De droom is om de data die de rekenkern produceert geautomatiseerd te syncen met ons ERP-systeem. Dit versterkt en versimpelt het proces voor het bepalen van huurprijzen.”
⏳Neem de tijd “Wanneer je aan de slag gaat met digital twins, neem er dan vooral de tijd voor,” sluit Jonathan het gesprek af. “De kost komt voor de baat en doe het project zo snel mogelijk. Het in 3D kunnen visualiseren van het bezit is niet alleen op diverse vlakken zeer waardevol, het maakt het werken met gebouwinformatie ook een stuk leuker.”
Bron: CorporatieMedia-BV , Foto: Nijestee
Vragen na het lezen van dit artikel? Of kunnen we je ergens anders mee helpen?
Laat het hieronder weten. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.