De Wet betaalbare huur is er door. Ben jij al klaar voor het nieuwe WWS?

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur, en deze treedt al op 1 juli in werking. Deze nieuwe wet brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor het verhuren van woningen in het middensegment. Dus: Tijd om voor te bereiden!

Wat betekent de Wet betaalbare huur voor jou? De wet kent enkele grote veranderingen voor het verhuren van woningen in het middensegment:

  • Maximale huurprijs: Woningen zijn gebonden aan een maximale huurprijs.
  • Kwaliteitsverbetering of huurverlaging: Bij nieuwe verhuringen moet de huur worden verlaagd of de kwaliteit van de woning verbeterd.
  • Verplichte berekening volgens het WWS: Vanaf 1 juli moet de huurprijs berekend worden volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS) tot aan 186 punten.

Modernisering van het WWS

Het woningwaarderingsstelsel wordt geüpdatet om beter aan te sluiten bij huidige standaarden. En vanaf 1 januari 2025 ben je verplicht een gevalideerde puntentelling te verstrekken bij het opnieuw verhuren van een woning. Zorg dus dat je WWS op orde is.

Belangrijke veranderingen:

  • Grotere rol voor energielabel en airconditioning: Deze voorzieningen krijgen meer punten.
  • Extra punten voor moderne voorzieningen: Buitenruimtes, sanitair, en keukens met moderne voorzieningen zoals een kokendwaterkraan worden nu beloond.
  • Duidelijkere meetinstructies: Concretere definities en meetinstructies zorgen voor minder interpretatieruimte en betere meetbaarheid van oppervlakten.

Moet je alles opnieuw opmeten?

Gelukkig niet. Het op orde brengen van de WWS-gegevens hoeft niet moeilijk, duur of tijdrovend te zijn. Begin met de oppervlaktes, want die leveren de meeste punten op. Dit kan met dure fysieke inspecties, maar kan ook eenvoudig met Digital Twins die conform de sectorstandaarden getekend zijn.

Bryder zorgt voor betrouwbare gegevens

Wil je controleren of je WWS-oppervlaktes in je ERP-systeem nog kloppen? Veel woningcorporaties gebruiken hier Digital Twins voor. Daarmee kun je vertrouwen op:

  • Nauwkeurige metingen: Lengtes, oppervlaktes, volumes en hoogtes kunnen overal gemeten worden.
  • Automatische berekeningen: Snel en efficiënt gevalideerde WWS-oppervlaktes en hoeveelheden berekenen.
  • Gebruiksvriendelijke plattegronden: Plattegronden die zowel intern als aan nieuwe huurders getoond kunnen worden.

 

Op tijd klaar?

Zorg dat je op 1 januari 2025 klaar bent met betrouwbare huurpunten. Wil je meer weten? Vul het formulier in en laat Bryder je helpen om alles tiptop in orde te maken. Zo ga je met een gerust hart de veranderingen tegemoet

Solliciteren