Dick van Doorn (Veenvesters): Woningzoekenden voorzien van betere, actuele woninginformatie door koppeling

Wanneer je een woning te huur aanbiedt, wil je woningzoekenden voorzien van actuele, relevante informatie over de woning. Woningcorporatie Veenvesters – verantwoordelijk voor zo’n 9.000 woningen in Veenendaal en omgeving – koos daarom onlangs voor een koppeling tussen de systemen van Bryder en WoningNet. Wat was hiervoor de aanleiding en wat levert het de organisatie én woningzoekenden op? CorporatieGids.nl sprak erover met Tactisch Adviseur Dick van Doorn.

De aanleiding voor de keuze voor een koppeling was een wens om advertenties efficiënter op te stellen, begint Dick het gesprek: “Voorheen hadden we wel plattegronden bij de advertenties staan, maar was deze informatie niet uniform. Per advertentie konden er daarom grote verschillen zijn. Daarnaast stonden plattegronden niet op adres in onze systemen opgeslagen waardoor je veel moest zoeken naar welke bouwtekening bij welke woning hoorde. Om de eenduidigheid te vergroten, wilden we gebruik gaan maken van een koppeling. We maken daarmee tegelijkertijd een efficiëntieslag; het toevoegen van de plattegrond gebeurt nu met één druk op de knop.” 

Informatie up-to-date houden
Op de vraag wat ervoor nodig was om de koppeling te realiseren, vertelt Dick: “De woningen moeten allereerst in Bryder uitgewerkt worden. Bij Veenvesters hebben we alle informatie uit bouwtekeningen in het systeem opgenomen waardoor het fundament staat. Het is nu taak om dat beeld verder te actualiseren. Soms gebeurt het weleens dat bij een renovatie de opzichter ziet dat de werkelijkheid met de plattegrond verschilt, en bijvoorbeeld drie slaapkamers in plaats van twee aanwezig zijn. Dat is een reden om de informatie in de systemen te actualiseren. We willen het up-to-date houden van deze gegevens verder borgen in onze processen, bijvoorbeeld bij onderhoud of renovaties wanneer wij de woning bezoeken.”

“Een ander punt waar wij mee bezig zijn, is de informatie rondom de woning verder uitbreiden. Zo zijn appartementen vaak gekoppeld aan een berging elders in het complex. We willen de informatie uitbreiden zodat de juiste berging bij de juiste woning wordt weergegeven, wat vervolgens automatisch kan worden meegenomen in de advertentie. Zo voorzien wij de woningzoekenden van de meest actuele informatie wanneer ze op een woning reageren en hebben ze een beter beeld van hoe de woning is ingedeeld.”

Meer documenten
Een uitbreidingswens van Dick voor de koppeling is het opnemen van meer documenten in de advertentie. “Denk daarbij aan bijvoorbeeld het energielabel, foto’s en informatievelden met extra details. We kunnen namelijk enorm veel informatie vastleggen in Bryder, maar het is de vraag welke data relevant zijn voor een woningzoekende. Bepaalde details – zoals of er sprake is van individuele of gemeenschappelijke verwarming – zijn dat mijns inziens wel. We hadden ook de wens om foto’s uit Bryder van bijvoorbeeld gevelaanzichten mee te nemen, iets dat inmiddels verwezenlijkt is.”

3D-model
Het willen uitbreiden van de informatie die wordt getoond aan de woningzoekende is een continu streven voor Veenvesters, sluit Dick af: “De ideeën zijn daarbij groot. Het zou mooi zijn als we bijvoorbeeld ook een 3D-model kunnen weergeven waar de woningzoekende doorheen kan lopen. Of informatie over waar een appartement zich bevindt in een complex, hoe deze ligt en op welke verdieping. Dat mes snijdt aan twee kanten. Wij hebben betere en actuele informatie over ons bezit, en de woningzoekende weet beter waar hij of zij op reageert. Een win-win situatie dus.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Veenvesters

Heb jij  ook interesse in de koppeling tussen Bryder en Woningnet? Of kunnen we je ergens anders mee helpen?

Laat het hieronder weten. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Solliciteren