De drie lessen die woningcorporaties kunnen leren van de CSRD richtlijnen.
Corporate Social Responsibility, oftewel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is voor de meeste vastgoedeigenaren een bekend gegeven dat standaard in de processen is opgenomen. Binnenkort komt hier een nieuwe richtlijn: bij: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
De CSRD zal naar verwachting in de komende jaren van kracht worden. Hoewel deze Europese richtlijn waarschijnlijk alleen van toepassing wordt voor beursgenoteerde ondernemingen en dus niet voor woningcorporaties, kunnen woningcorporaties wel degelijk leren van de manier waarop je met de richtlijn tegen je verantwoording aankijkt.
Wat is de CSRD?
De Corporate Sustainability Reporting Directive is een Europese regelgeving die tot doel heeft om bedrijven aan te sporen om meer en beter te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen, waardoor investeerders, stakeholders en de samenleving beter geïnformeerd worden over de impact van de bedrijfsactiviteiten.
Waarschijnlijk hoeven woningcorporaties niet te voldoen aan deze richtlijn. De komende jaren zal de richtlijn worden omgezet in nationale wetgeving en dan kan de regerering alsnog besluiten om deze ook te laten gelden voor woningcorporaties. Maar omdat je als corporatie al bestaande én gebruikte vormen van verslaglegging hebt die goed passen bij de activiteiten, zijn ze dat niet van plan.
Toch is het verstandig om als woningcorporatie mee te kijken met de CSRD. Het helpt namelijk niet alleen om je duurzaamheid te verbeteren, maar het verbetert ook je reputatie naar stakeholders en huurders als je transparant en uniform laat zien welke inspanningen je levert op het gebied van duurzaamheid.
De drie lessen die je kunt leren van de CSRD:
– Duurzaamheid is meer dan een energielabel
De CSRD laat zien dat duurzaamheid niet op zichzelf staat. De CSRD is breder en vraagt bedrijven om informatie te delen over verschillende duurzaamheidsonderwerpen. Als corporatie vertel je dan niet alleen hoe energiezuinig jouw vastgoed is, maar deel je ook of je duurzame bouwmaterialen gebruikt en hoe betrokken je bent bij lokale initiatieven. Duurzaamheid wordt daarmee een naadloos onderdeel van je dagelijkse werkwijze.
– Wees voorbereid op de toekomst
De CSRD laat zien dat duurzaamheid niet meer een trend is, maar een blijvende focus. Door nu actief stappen te zetten, leg je een sterke basis voor naleving van regelgeving. Bereid je je als woningcorporatie voor op de snel veranderende wet- en regelgeving, krijg je een voorsprong in de naleving ervan.
– Werk data-driven
De CSRD legt de nadruk op het verzamelen en rapporteren van gestandaardiseerde duurzaamheidsgegevens. CSRD geeft aan dat het niet alleen gaat om ‘wat’ je doet, maar ook om ‘hoe’ je het meet en rapporteert. Een data-gedreven aanpak is hierbij cruciaal. Data over energiegebruik, CO2-uitstoot en duurzaam materiaalgebruik moeten daarom nauwkeurig, betrouwbaar en vergelijkbaar zijn.
Welke vastgoeddata is belangrijk volgens de CSDR?
Vastgoeddata vormen het fundament van een solide CSRD-rapportage. Maar aan welke data moet je dan denken? Belangrijke van vastgoeddata die relevant zijn voor CSRD-naleving zijn onder andere:
- Energieverbruik en -efficiëntie, zoals verwarming, koeling en elektriciteitsgebruik.
- CO2-uitstoot van gebouwen
- Duurzaam materiaalgebruik bij nieuwbouw, renovaties en onderhoud van vastgoed.
- Gebouwcertificeringen, zoals LEED of BREEAM
- Sociale impact van vastgoedactiviteiten, zoals de huurderstevredenheidscore of het aantal bewoners met lagere woonlasten
- Registratie van milieuvriendelijke initiatieven, zoals elektrische laadpunten, groene openbare ruimtes, groendaken, regenwateropvangsystemen en biodiversiteitsprojecten.
Één systeem voor alles
Het is essentieel om deze informatie gestructureerd te verzamelen en te onderhouden in een goed georganiseerde cartotheek of database.
Wil je klaar zijn voor je toekomstige rapportagebehoeften? Breng je vastgoeddata dan nu op orde. Zorg daarbij voor een vastgoeddataregistratiesysteem voor al je vastgoeddata. Hiermee voorkom je dubbel werk en houd je alles gestroomlijnd. Maak het deelbaar met anderen, zodat samenwerking gemakkelijk wordt. Hierdoor bevorder je transparantie en stel je anderen in staat om je inspanningen te begrijpen. Door te voldoen aan standaarden kun je jezelf vergelijken met anderen, maak je benchmarking eenvoudiger. En last but not least, zorg ervoor dat het systeem klaar is voor de toekomst, zodat je altijd voorop loopt.
Aan de slag?
En wil je hier wat hulp bij hebben, of heb je interesse in een oriënterend gesprek?
Laat het hieronder je contactgegevens achter. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op