Recente posts

Delen:

Eerst de woonoppervlaktes. Nu ook de buitenruimte: Zo automatiseert Bryder de WWS-puntenberekening.

Als gevolg van de nieuwe wet betaalbare huur is het voor woningcorporaties voortaan nog belangrijker om betrouwbare WWS-berekeningen te maken. Hiervoor heb je echter wel de juiste informatie nodig over je vastgoed, en moet je de regels rondom de woningwaardering hier nauwkeurig op toe kunnen passen. Omdat dat best ingewikkeld is, heeft Bryder een WWS-module ontwikkeld. Deze berekent automatisch de oppervlakten en aantallen van alle woningen en doet dit volledig conform de actuele wet- en regelgeving. Dit helpt corporaties en commerciële verhuurders op gang om snel en efficiënt een groot deel van de volledige WWS administratie op orde te krijgen. Maar hoe zit het dan met de buitenruimte?

Buitenruimte in de woningwaardering

Naast woonoppervlakte speelt ook de buitenruimte een belangrijke rol in het totale aantal WWS-punten van een woning. Een goed berekende privé buitenruimte kan een aanzienlijk verschil maken in de uiteindelijke maximale huur. Logisch dus dat er ook een slimme oplossing nodig is voor het berekenen van buitenruimtes voor woningcorporaties. Maar dat blijkt lastiger gezegd dan gedaan…

De uitdaging: Meerdere woningen op één kavel

Het berekenen van de buitenruimte per woning is geen eenvoudige taak, vooral wanneer er meerdere woningen op één enkel perceel staan. Vaak zijn er bovendien voetpaden, gedeelde tuinen of andere terreindelen op het perceel die niet als privé buitenruimte mogen worden meegenomen. Dit maakt een nauwkeurige berekening lastig en kan leiden tot inefficiënte oplossingen.

Het volstaat dus niet om simpelweg het totale perceeloppervlak te berekenen en daar het woonoppervlak van af te trekken, zonder rekening te houden met voetpaden of terreindelen die niet als erf zijn aangeduid. Hoewel deze aanpak in theorie eenvoudig lijkt, zorgt het vaak voor problemen in de praktijk. Bij meerdere woningen op één kavel resulteert dit in een scheve verdeling van de buitenruimte, wat weer tot onnauwkeurige WWS-punten en suboptimale huurprijzen kan leiden. Het is dus beter om een systeem te hebben dat deze ingewikkelde situaties begrijpt en vervolgens correct kan verwerken.

Hoe Bryder dit aanpakt

In de WWS-Module in Bryder werkt dit anders. Deze maakt gebruik van een slim systeem dat automatisch de relatie legt tussen verschillende gegevensbronnen zoals BAG-panden, Digital Twins, BRK-percelen, BGT-terreindelen en BGT-wegdelen. Klinkt ingewikkeld. Is het ook… Maar in een notendop verloopt dit proces in de volgende drie stappen:

 

Stap 1:  Het perceel en de panden dienen als input. Rood zijn de woningen, blauw zijn door de software herkende schuren. 

 

Stap 2: Het  voetpad en tereindeel dat niet als erf is aangeduid, wordt van het perceel afgehaald. 

Stap 3: De woning scheidende lijnen splitsen het perceel verder op. Hieruit berekent de software de netto privé buitenruimte

Daarnaast worden uit Bryder’s Digital Twins al automatisch de privé buitenruimtes zoals balkons, patio’s en dakterrassen meegenomen in de berekening. Hierdoor krijg je een compleet en betrouwbaar overzicht van alle buitenruimtes die meetellen voor de WWS-punten van de volledige portefeuille .

WWS module in actie zien? 

Benieuwd hoe Bryder jouw organisatie kan helpen om efficiënt en nauwkeurig WWS-berekeningen uit te voeren? Neem contact met ons op via het formulier hieronder

Recente posts

Delen:

Solliciteren