4 competenties die een (gebouw)informatiemanager moet hebben

Met de opkomst van informatiemanagement bij woningcorporaties en commerciële verhuurders, groeit logischerwijs de behoefte naar informatiemanagers binnen deze bedrijfstak. Een rol waar bij uitstek de informatie rondom het vastgoed een belangrijke rol speelt. De uitdaging daarbij? Het concreet maken van hun rol en verantwoordelijkheden. Wat doet een gebouw informatiemanager precies? Welke positie neemt de gebouw informatiemanager in en welk functieprofiel past daarbij?

Wij hebben op basis van onze ervaring met digitalisering van vastgoedinformatie bij verhuurders, de volgende vier competenties gevonden die een goede informatiemanager gebouwen bij een vastgoedverhuurder zou moeten bezitten. En let op, dat zijn niet de competenties die je misschien zou verwachten.

De gebouw informatiemanager is een regisseur

Woningcorporaties en commerciële verhuurders zijn net informatiefabrieken met overvloedige, maar soms ongebruikte data. Door alle complexe informatiestromen en systemen raakt het integrale overzicht ongewild naar de achtergrond. Hierbij is de rol van de gebouw informatiemanager cruciaal, als regisseur met taken als het beheren, optimaliseren en coördineren van informatie binnen de organisatie. Denk daarbij aan het definiëren van de juiste data per proces, het vaststellen van de bronnen en het vinden van dataverantwoordelijken.

De gebouw informatiemanager heeft kennis van vastgoedprocessen

Veel verhuurders zoeken specifiek naar een informatiemanager met een achtergrond in bedrijfskunde, IT of informatiemanagement. Dat is zeker belangrijk, maar kennis van vastgoed en specifieke processen binnen verhuurders van vastgoed is net zo essentieel. Het proces rondom informatie gaat niet alleen over het ‘hoe’, maar ook over het ‘wat’. Wanneer je namelijk aan de slag gaat met het verzamelen van de verkeerde data, kun je het nog zo goed doen, maar is het eindresultaat onbruikbaar. Stel bijvoorbeeld dat je het proces van asbestinformatie wil begeleiden. Dan is kennis van welke data geselecteerd moet worden om gebruikt te kunnen worden in het proces nét zo belangrijk als de kennis over hoe je deze data vergaart.

De gebouw informatiemanager heeft kennis van ICT en architectuurprincipes

Hoewel gebouw informatiemanagers doorgaans geen ICT-beheerders zijn, is het handig om kennis te hebben van technische standaarden en architecturen binnen de IT-infrastructuur. Kennis van ICT stelt de gebouw informatiemanager in staat om beslissingen te nemen bij het beheren en integreren van diverse systemen.

Door te begrijpen hoe technische standaarden werken en welke architectuurprincipes van toepassing zijn, kan de gebouw informatiemanager de juiste vragen stellen en een betere gesprekspartner zijn voor zowel interne ICT-teams als externe ICT-leveranciers.

De gebouw informatiemanager vindt beveiligingstechnieken belangrijk

In deze tijd is beveiliging van data één van de meest kritieke aspecten rondom informatiemanagement. Als gebouw informatiemanager werk je met waardevolle data. Daarom moet je niet alleen op de hoogte zijn van basisprincipes van informatiebeveiliging, maar ook kennis hebben van steeds veranderende wet- en regelgeving op dit gebied, waaronder de AVG. Het gaat verder dan alleen theoretische kennis: de informatiemanager moet toegangsrechten van systemen en gegevens beheren, zodat de integriteit, betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van de informatie wordt gewaarborgd. In een tijd waarin cybersecurity-bedreigingen schering en inslag zijn, moet de gebouw informatiemanager de beveiliging waarborgen en de informatie beschermen tegen potentiële risico’s.


Uit eigen gelederen of toch verder kijken?

Woningcorporaties en commerciële verhuurders kunnen hun toekomstige gebouw informatiemanager natuurlijk vanuit een andere organisatie aantrekken, maar wij merken dat veel corporatiemedewerkers bewust of onbewust al met deze rol bezig zijn. Een goed vastgoedinformatiesysteem kan helpen bij het vervullen van die rol en zorgen voor een goed informatiemanagementproces.  

Aan de slag?

Bryder is een oplossing voor het verzamelen, beheren, vinden en delen van al je vastgoedinformatie. Met meer dan 1400 datavelden, gegroepeerd per thema, maakt het beheer van vastgoedinformatie eenvoudiger dan ooit. Koppelen is eenvoudig in Bryder. Bryder biedt een aantal koppelingen standaard aan corporaties die gebruik maken van Bryder. Met de strengste veiligheids-protocollen is je databeheer zeker in een veilige omgeving. In Bryder  worden inmiddels al een half miljoen Nederlandse gebouwen en woningen beheerd. Beheer van vastgoedinformatie is niet eenvoudig, maar met goede software maak je het een stuk eenvoudiger
 

Wil je meer weten over welke data nodig zijn voor de dagelijkse processen bij woningcorporaties? Dan helpt het e-book “vastgoeddata op orde” je wellicht. Deze kun je ontvangen door je emailadres hieronder achter te laten.

Solliciteren