Waarom standaardisatie van gegevens zo belangrijk is voor commerciële verhuurders en woningcorporaties

 

Het belang van consistente gegevens 
Als verhuurder van vastgoed weet je dat het succesvol beheren van je vastgoed valt of staat bij goede vastgoeddata. Of het nu gaat om het vaststellen van huurprijzen, het plannen van onderhoud of het voldoen aan wet- en regelgeving. Nauwkeurige en toegankelijke gegevens zijn essentieel voor effectief vastgoedbeheer. Maar bijna even belangrijk als het hebben van de juiste data, is de manier waarop die gegevens worden gestandaardiseerd. Standaardisatie speelt namelijk een enorme rol in hoe we data die we hebben ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. 

Een universele taal 
Bij veel organisaties heeft elke afdeling of collega een eigen manier om gegevens vast te leggen. Sommigen gebruiken spreadsheets, anderen hebben aangepaste software, en weer anderen gebruiken ouderwetse papieren dossiers. Het resultaat? Een wirwar aan verschillende formaten en structuren die het moeilijk maakt om gegevens te vergelijken, te delen of überhaupt te begrijpen. 

Datastandaarden scheppen orde in de chaos. Datastandaarden zijn in feite afspraken over hoe gegevens genoemd en gestructureerd moeten worden, zodat ze eenvoudig kunnen worden uitgewisseld tussen verschillende systemen, in afdelingen en organisaties. Het is een universele taal die ervoor zorgt dat iedereen op één lijn zit, ongeacht welke software ze gebruiken. 

Voordelen van datastandaarden
Informatie uitwisselen via vaste datastandaarden kan veel opleveren. Ten eerste zorgt het voor consistentie en nauwkeurigheid in de gegevens, waardoor je gemakkelijker analyses op de data kunt uitvoeren en fouten en misverstanden afnemen. Het maakt ook samenwerking veel gemakkelijker, omdat belangrijke informatie makkelijker kan worden uitgewisseld tussen verschillende afdelingen en systemen. 

Daarnaast zorgt het gebruik van datastandaarden ervoor dat je voorbereid bent op de toekomst. Door een gemeenschappelijke basis te creëren voor gegevensbeheer, kun je als verhuurder gemakkelijker nieuwe technologieën integreren en je aanpassen aan veranderende omstandigheden en behoeften, zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen. 

Betere besluitvorming
Maar wat ons betreft het belangrijkste: het gebruik van datastandaarden zorgt voor betere besluitvorming. Met consistente, betrouwbare gegevens tot je beschikking krijg je eindelijk inzicht in de fysieke waarheid van je bezit. Met juiste data hoeven de beslissers in het bedrijf niet meer te gokken, maar krijgen zij sneller inzicht in trends, kunnen beter risico’s identificeren en effectiever strategieën ontwikkelen waar de huurder echt mee wordt geholpen. 

Datastandaarden mogen dan niet het meest opwindende onderwerp zijn, maar ze vormen wel de ruggengraat van effectief vastgoedbeheer. Door te investeren in een gestandaardiseerde aanpak van gegevensbeheer, leg je een stevige basis voor succes, zowel nu als in de toekomst. Bryder helpt woningcorporaties en commerciële verhuurders met het op orde krijgen van hun vastgoeddata, het koppelen van systemen en het nemen van geïnformeerde beslissingen op basis van correcte data. Datastandaarden hebben hier een belangrijke rol in.  

 

Aan de slag?

Om woningcorporaties te helpen met verdere professionalisering op het gebied van gegevensuitwisseling heeft Aedes een implementatieplan ontwikkeld waarmee woningcorporaties aan de slag kunnen. Daarnaast heeft Aedes ook praatplaten ontwikkeld  (hier)  én een datastandaarden roadmap voor de komende jaren gepubliceerd  (hier)

Naast het inrichten van je organisatie rondom deze visie kun je ook software inzetten om volgens deze standaarden te werken. Let er hierbij op dat de software voldoet aan de standaarden die Aedes hiervoor voorschrijft. Voor Bryder zijn dat bijvoorbeeld de VERA standaard, de Aedes ILS-woco en NL/SfB. 

Heb je hier hulp bij nodig of wil je hier even over sparren? Plan dan kosteloos een gesprek in met ons Customer Success team. Zij denken graag met je mee.  Dat kan via het formulier hieronder.

Solliciteren