De Wet Betaalbare Huur is er door… en dit heeft meer impact op woningcorporaties en verhuurders dan je denkt.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de wet Betaalbare Huur. Een grote mijlpaal, waar veel discussie aan voorafging. Wanneer de wet op 1 juli ingaat, verandert er een hoop voor zowel sociale als commerciële verhuurders. De omvang en consequenties hiervan hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Verhuurders die hun woningen in de middenhuur verhuren en meer dan € 1.123 huur vragen, zijn dan gebonden aan een maximale huurprijs waardoor ze bij nieuwe verhuringen hun huur moeten verlagen of de kwaliteit van de woning verbeteren. Hoe hoog die huurprijs moet zijn, of hoeveel er verbeterd moet worden kun je berekenen met het woningwaarderingssysteem, dat vanaf 1 juli verplicht gehanteerd moet worden tot aan de 186 punten.

De wet gaat verder dan je denkt

Tot zover het deel waar de discussie over werd gevoerd. Niets spannends voor verhuurders die vooral sociale huurwoningen verhuren, want zij zullen niet met huurverlagingen te maken krijgen.. Maar let op: naast een maximale huur volgens het WWS voor de middenhuur, betekent deze wet ook een modernisering van het woningwaarderingsstelstel zelf.

Onderwerpen zoals het energielabel en airconditioning krijgen een grotere rol, en buitenruimtes en moderne voorzieningen in sanitair en keuken, zoals een kokendwaterkraan, krijgen nu ook extra punten.

Hierdoor wordt het woningwaarderingsstelsel meer in lijn gebracht met de huidige standaarden en kwaliteit van hedendaagse woningen. Bovendien ben je straks verplicht om een gevalideerde puntentelling te verstrekken bij het opnieuw verhuren van een woning.

Ongeveer werkt niet meer

Naast  de bovengenoemde hogere waardering  zijn ook de definities en meetinstructies van de oppervlakten concreter gemaakt. Hierdoor is er minder ruimte voor vrije invulling en kunnen de oppervlakten en andere aspecten beter gemeten worden.

Ongeveer werkt dus niet meer. En daarmee wordt het consequent bijhouden van betrouwbare vastgoedgegevens belangrijker dan ooit. Het heeft namelijk een directe invloed op de maximale huurprijs en streefhuur, maar ook op strategische beslissingen, zoals investeringen in renovaties of verbeteringen aan woningen. Het op orde hebben hiervan geeft inzicht in de verwachte opbrengsten en winstgevendheid van investeringen in je vastgoed en helpt je om de verwachte huurinkomsten te voorspellen, wat allemaal weer invloed heeft op de financiële prognoses.  Door goed de data van de woning bij te houden, kun je dus je punten en daarmee je huurpotentie maximaliseren.

WWS bijhouden kan heel makkelijk zijn

Het op orde brengen wordt vaak als moeilijk, duur en tijdrovend gezien, maar het kan verrassend eenvoudig zijn. De oppervlaktes leveren de meeste punten op. Zorg dan ook dat je deze gegevens als eerste op orde hebt. Dat kan natuurlijk met dure fysieke inspecties, Maar je kunt dit ook gewoon automatisch berekenen met 3D modellen die volgens Bryder- en sectorstandaarden getekend zijn.

Bryder zorgt voor betrouwbare gegevens

Bryder is marktleider op het gebied van vastgoedinformatie. Veel woningcorporaties en andere verhuurders vertrouwen al op Bryder Digital Twins om hun vastgoeddata actueel te houden. Bryder Digital Twins zijn slim en anders. We kunnen overal lengtes, oppervlaktes, volumes en hoogtes meten en op iedere gewenste plaats en hoogte een doorsnede maken. Hiermee kun je volledig automatisch betrouwbare berekeningen maken, waardoor je snel en efficiënt gevalideerde oppervlaktes, hoeveelheden en plattegronden kunt maken. En niet alleen voor WWS, maar ook voor NEN2580-berekeningen, MJOP-hoeveelheden en verhuurplattegronden. Wat je ook nodig hebt, de resultaten zijn altijd betrouwbaar, gestandaardiseerd en eenduidig.

Aan de slag?

 

Wil je weten of Bryder jou kan helpen met je WWS op orde brengen, of heb je een andere vraag? Laat dan je gegevens achter via het formulier hieronder, en dan nemen wij contact met je op.

Solliciteren